Син, откраднат при раждането, прегръща майка си за първи път от 42 години след пътуване от САЩ до Чили

...
Вашингтон — Здравей, мамо.“Това, което изглежда като незабележителен поздрав между майка
Коментари Харесай

Вашингтон — „Здравей, мамо.“

Това, което изглежда като незабележителен поздрав между майка и син в този случай беше всичко друго.

Преди четиридесет и две години болничните работници взеха сина на Мария Анджелика Гонзалес от ръцете й веднага след раждането и по-късно й казаха, че е починал. Сега тя се срещаше с него лице в лице в дома си във Валдивия, Чили.

„Много те обичам“, каза Джими Липърт Тайдън на майка си на испански, докато се прегръщаха сред сълзи.

„Порази вятъра от мен... Бях задушен от тежестта на този момент“, каза Thyden пред Associated Press във видео разговор след събирането. „Как да прегърнеш някого по начин, който да компенсира 42 години прегръдки?“

Пътуването му да намери родното семейство, което никога не е познавал, започна през април, след като прочете новинарски истории за родени в Чили осиновени деца, които бяха събрани отново с роднините си по произход с помощта на чилийската организация с нестопанска цел Nos Buscamos.

Организацията установи, че Тайдън е роден преждевременно в болница в Сантяго, столицата на Чили, и е поставен в инкубатор. На Гонзалес било казано да напусне болницата, но когато се върнала да вземе бебето си, й било казано, че той е починал и тялото му е изхвърлено, според досието по случая, което Тайдън обобщи пред АП.

"Документите, които имам за моето осиновяване, ми казват, че нямам живи роднини. И през последните няколко месеца научих, че имам майка и имам четирима братя и сестра", каза Тайдън в интервюто от Ашбърн, Вирджиния, където работи като адвокат по наказателни дела, представлявайки „хора, които приличат на мен“, които не могат да си позволят адвокат.

Той каза, че неговият случай е на „фалшиво осиновяване“.

Нос Бускамос изчислява, че десетки хиляди бебета са били отнети от чилийски семейства през 70-те и 80-те години на миналия век, въз основа на доклад от разследващата полиция на Чили, която преглежда хартиените паспорти на чилийски деца, които са напуснали страната и никога не са се върнали.

„Истинската история беше, че тези деца са били откраднати от бедни семейства, бедни жени, които не знаеха. Те не знаеха как да се защитят“, каза Констанца дел Рио, основател и директор на Nos Buscamos.

< p>Трафикът на деца съвпадна с много други нарушения на правата на човека, извършени по време на 17-годишното управление на генерал Аугусто Пиночет, който на 11 септември 1973 г. ръководи преврата в Чили за сваляне на марксисткия президент Салвадор Алиенде. По време на диктатурата най-малко 3095 души са били убити според данни на правителството, а десетки хиляди са били измъчвани или хвърлени в затвора по политически причини.

През последните девет години Nos Buscamos е организирал повече от 450 събрания между осиновени и техните биологични семейства, каза дел Рио.

Други организации с нестопанска цел извършват подобна работа, включително Hijos y Madres del Silencio в Чили и Connecting Roots в Съединените щати.

Не. Buscamos си партнира от две години с генеалогичната платформа MyHeritage, която предоставя безплатни комплекти за ДНК тестове у дома за разпространение на чилийски осиновени и заподозрени жертви на трафик на деца в Чили.

ДНК тестът на Тайдън потвърди, че той е на 100 години % Чилиец и го свърза с първи братовчед, който също използва платформата MyHeritage.

Тидън изпрати на братовчед документите си за осиновяване, които включваха адрес на рождената му майка и много често срещано име в Чили: Мария Анджелика Гонзалес .

Оказва се, че братовчед му е имал Мария Анджелика Гонзалес от страна на майка им и му е помогнала да установи връзката.

Но Гонзалес не приемаше телефонните му обаждания, докато не й изпрати съобщение снимка на съпругата и дъщерите му.

„Тогава просто язовирната стена се скъса“, каза Тайдън, който изпрати още снимки на американското семейство, което го осинови, времето му в морската пехота на САЩ, сватбата му и много други запомнящи се моменти от живота.

„Опитвах се да запиша 42 години от един живот, отнет от нея. Отнет и от двама ни“, каза той.

Той пътува до Чили със съпругата си Йохана и двете им дъщери, Еба Джой, 8, и Бети Грейс, 5, за да се срещне с новооткритото си семейство.< /p>

Влизайки в дома на майка си, Тайдън беше посрещнат с 42 цветни балона, всеки от които означаваше една година загубено време с чилийското му семейство.

„Има овластяване в пукането на тези балони, овластяване да бъдеш там със семейството си, за да направиш инвентаризация на всичко, което е изгубено“, каза той.

Тайдън си спомня отговора на рождената му майка, когато го чу: „Миджо (сине), нямаш представа за океаните, които аз плаках за теб. Колко нощи съм бил буден, молейки се Бог да ми позволи да живея достатъчно дълго, за да науча какво се е случило с теб."

Гонзалес отказа да бъде интервюиран за тази история.

Тидън, заедно със съпругата и дъщерите си посети зоологическата градина в Сантяго, където американското му семейство го заведе за първи път след осиновяването. Този път техен екскурзовод беше биологичната му сестра. споделят любовта към готвенето.

„Ръцете ми са в същото тесто като майка ми", каза той, докато правеха пържени емпанада заедно. Той обеща да продължи да използва семейната рецепта, за да поддържа връзка със семейството си и неговата култура.

Тидън каза, че осиновителите му подкрепят пътуването му да се събере отново с изгубените си роднини, но са били „неволни жертви“ на широкообхватна мрежа за незаконно осиновяване и се борят с реалностите на ситуацията .

„Родителите ми искаха семейство, но никога не са го искали по този начин", каза той. „Не заради изнудването на друг, ограбването на друг."

Чрез говорител , родителите му отказаха коментар.

Въпреки че Тайдън се събра успешно с биологичното си семейство, той признава, че събирането може да не върви добре за други осиновени.

„Можеше да е много по-лоша история", каза той. „Има хора, които откриват някои наистина неприятни подробности за техния произход.“

Докато бяха в Чили, Тайдън и дел Рио се срещнаха с един от седемте следователи, работещи за разглеждане на хиляди случаи на фалшиви осиновявания като неговия.< /p>

"Ние не искаме пари, ние просто искаме човешкото признание, че това ужасно нещо се е случило в Чили и компромиса, че това няма да продължи да се случва в бъдеще", каза дел Рио. „Опитваме се да променим нещата. Не само с Джими и семейството му, но искаме да направим това, промяната, в страната.“

Тайдън се срещна и с Хуан Габриел Валдес, чилийски посланик в Съединените щати, за да поискат правителствено признаване на всеобхватността на схемата за осиновяване.

Той каза, че няма механизъм, финансов или друг, за подпомагане на чилийски осиновени в усилията им да посетят родината си. Той каза, че е продал камион, за да плати самолетните билети на семейството си и други разходи.

„Хората трябва да могат да решат... какво ще бъде името им, къде ще бъде гражданството им Те трябва да имат достъп и до двете", каза той. „Те трябва да имат всички права и привилегии на чилийски гражданин, защото това е нещо, което им се е случило, а не те са избрали.“

Чилийското посолство във Вашингтон не отговори на искане за коментар.< /p>

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР